Toplumsal Yapı ve Eşitsizlik Araştırmaları
AMAÇ
Toplumsal Araştırmalar Merkezi bünyesindeki bu araştırma ekseni, tarihsel olarak belirlenmiş teknolojiyi ve yapabilme bilgisini (know-how) kullanan insan faillerin üretim ve yeniden üretim süreçlerinde dahil oldukları maddi ve sembolik ilişkiler bütünü ve bunlara bağlı olarak şekillenen tahakküm ilişkileri, toplumsal hiyerarşiler üzerine bilgi üretimini ve üretilen bilgilerin yayılımını hedefler. Sömürü ve tahakküm ilişkileri ile bunlara bağlı şekillenen hiyerarşiler, bireylerin gündelik pratiklerinde, başta dil olmak üzere çeşitli toplumsal temsil formlarında somutlandığı için sınıf, cinsiyet, etnisite, eğitim ve istihdam gibi faktörlerle ilişkisi içinde ele alanınan ideoloji ve kültür incelemeleri de bu eksenin ilgi ve çalışma alanına girer. Keza aile, okul, din gibi kurumlarla, meritokrasi gibi toplumsal yapının yeniden üretiminde rol oynayan adalet ilkeleri de bu araştırma alanın bir diğer konusu olarak öne çıkar. Bu araştırma ekseni; toplumsal dışlama ve içerme dinamikleriyle ilişkili olan ve eşitsizliklerle mücadelenin önemli bir ayağı olan sosyal politika ve sosyal hak incelemelerini de kapsar.
KONFERANS ÇAĞRISI
TÜRKİYE’DE EĞİTİM: AKTÖRLER VE PRATİKLER
Konferans Tarihleri: 9–10 Ekim 2025, İstanbul
Konferans Dili: İngilizce
Başvuru Koşulları:
Bildiri önerileri, başlık ve en fazla 500 kelimelik özet ile birlikte kısa bir biyografi notu içermelidir. Başvurular 20 Nisan 2025 tarihine kadar educationinturkey.symposium@gmail.com adresine gönderilmelidir.
Tüm başvurular değerlendirme sürecinden geçecek ve sonuçlar Haziran 2025’te açıklanacaktır.
Bu konferans, her zaman son derece politize bir alan olan ve tarihsel ve güncel olarak güç dinamiklerinin etkisi altında şekillenmiş ve şekillenmekte olan Türkiye’de eğitimi incelemeyi amaçlamaktadır. Osmanlı döneminden günümüze dek toplumsal mühendislik, ulusal kimlik inşası ve ideolojik mücadelelerin bir aracı olan eğitimin son 20 yılına da eğitimin özelleştirmesi, eğitimin kitleselleştirilmesi, dini eğitimin genişletilmesi ve müfredat değişiklikleri yoluyla yapılan müdahaleler damgasını vurdu.
Bu bağlamda konferans Türkiye'de eğitimi aşağıdaki üç ana eksen üzerinde ele almayı öngörmektedir:
- Eğitim Sisteminde Reformlar ve Sosyo-Politik Yeniden Yapılanmalar
- Türkiye’de Eğitim Reformlarının Politik, İdeolojik ve Kimliksel Boyutları
- Eğitimde Fırsat Eşitsizlikleri ve Türkiye’de Eğitimin Toplumsal Tabakalaşmadaki Rolü
Konferans temaları, başvuru koşulları ve önemli tarihler hakkında ayrıntılı bilgi için ekteki tam çağrı metnini inceleyebilirsiniz.
DUYURULAR/ETKİNLİKLER/YAYINLAR
Toplumsal Yapı Tartışmaları: Nüfusta, Ailede ve İş Yaşamında Kadın Paneli Düzenlendi
Alanur Çavlin, Didem Danış ve Saniye Dedeoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Toplumsal Yapı Tartışmaları: Nüfusta, Ailede ve İş Yaşamında Kadın” başlıklı panel 4 Aralık 2024 tarihinde Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlik, Jean Monnet Modülü SOCRETUR (Social Rights as Tools of Europeanization From Below: Crossed Perspectives on Europe and Turkey) projesi kapsamında, Toplumsal Araştırmalar Merkezi ev sahipliğinde düzenlendi.
Panel hakkında detaylı bilgi için: https://socretur.gsu.edu.tr/tr/duyurular/toplumsal-yapi-tartismalari-nufusta-ailede-ve-is-yasaminda-kadin-paneli/9e3ff59e
"Toplumsal Yapı: Türkiye'de Eşitsizlik, Tahakküm ve Değişim" başlıklı kolektif kitap okuyucuyla buluştu

Cem Özatalay'ın derleyiciliğinde yirmi beş bilim insanının katkılarıyla kapsamlı bir temel referans kitabı olarak hazırlanan Toplumsal Yapı - Türkiye’de Eşitsizlik, Tahakküm, Değişim, sermaye birikimi, nüfus değişimleri, ailenin dönüşümü, tarımda dönüşüm, üretimin yapısı, devlet-sermaye ilişkilerini güncel veriler ışığında ele alıyor. Kent ve çevre sorunları, kadın işgücünün durumu, toplumsal cinsiyet rejimi, eşitlik sorunları, ırkçılık, sendikal ve mesleki örgütlenmeler, orta sınıfların ve esnafın konumunda değişimler, toplumsal mücadele alanları gibi konulara eğiliyor. Bu değişim ve mücadelelerin kültürel alana yansımasına ve aile içinde, çalışma hayatında ve dinsel alanda hüküm süren tahakküm ilişkilerine ışık tutuyor.
Kitap hakkında detaylı bilgi için: https://iletisim.com.tr/kitap/toplumsal-yapi/10626