Kır-Kent İlişkisine Yeniden Bakmak / Tarımsal Gıda Alanındaki Sosyo-Ekonomik Dinamikler
KIR VE KENT İLİŞKİSİNE YENİDEN BAKMAK
TARIMSAL GIDA ALANINDAKİ SOSYO-EKONOMİK DİNAMİKLER
Ekim, Kasım, Aralık
2022
Galatasaray Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezi
Kayıt için: http://shorturl.at/bgkt3
Pandeminin tüm dünyada sosyo-ekonomik eşitsizlikleri derinleştirdiği atmosfer, gıda ve tarım krizinin boyutlarını, kentleri besleyen kırsal mekânın yapısal, idari ve fiziki dönüşümünü ve kent-kır arasındaki ilişkiyi yeniden ele almayı gerekli kılıyor. Türkiye ölçeğinde ise iklim krizi ve pandemi, özellikle kırılgan kesimlere kuvvetli bir biçimde yansıyan gıda ve tarım sorununu başat kriz olarak görerek çözüme ilişkin akademik ve somut çalışmaların yürütülmesini ötelenemez hale getiriyor.
Buradan hareketle kırsal alandaki gerek fiziksel gerek demografik daralmayı göç olgusu, gıda egemenliği, dayanışma tanımının genişlemesi ve çeşitlilik ekonomileri gibi farklı sosyo-politik düzlemler üzerinden geniş bir yelpazede sunmayı hedefleyen bir seminer dizisi tasarladık. Seminerlerde, tarımsal gıdanın üretimi, dağıtımı ve yönetimi emek, sermaye süreçleri ile iktidar ve ekolojik kriz ilişkisi üzerinden ele alınacaktır. Sahadan örneklerle kent ve kırın kesişimsel sorunu olan bu krizi tanımlamak ve çözüm stratejileri üzerinde düşünmek için bir alan açmayı amaçlayan bu seminerlerin, dayanıklı toplumların inşası tartışmalarını üniversite bünyesine taşınması ve bu konu üzerindeki ilginin güncel tutulmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Bu seminer dizisi, GSÜ-BAP desteğiyle, Dr. Cemil Yıldızcan ve Doç. Dr. Didem Danış tarafından yürütülen “Değişen sosyomekansal ilişkiler ve göç bağlamında kırsalı yeniden düşünmek” ve Dr. Cemil Yıldızcan ve Aybala Ertekin tarafından yürütülen "Sürdürülebilirlik ve dayanıklılık bağlamında sosyal dayanışma ekonomileri" başlıklı araştırma projeleri kapsamında, konunun uzmanı konukların katılımıyla gerçekleşecektir.
Seminerler hibrit olarak düzenlenecektir. Seminerlere kayıt olmak için doldurulması gereken form Galatasaray Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin web sayfası üzerinden paylaşılacaktır. Bkz. https://tam.gsu.edu.tr/
- Gıda Krizini Tanımlamak: İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi üzerinden İstanbul’un gıda sorunu
Berkan Özyer
26 Ekim 2022, Çarşamba 15.30 / Galatasaray Üniversitesi, C315 Toplantı salonu*
İstanbul’un beslenme sorunu ile bölgesel nüfusu besleyecek dirençli bir gıda sisteminin oluşturulması ihtiyacı üzerinden katmanlı bir biçimde ele alınan sorunun boyutlarını ortaya koyan strateji belgesi, kentsel mekânda gıda sorununun haritasını sunması açısından önemli bir nitelik taşımaktadır. Bu belgenin hazırlanma sürecinde yer alan Berkan Özyer, halen İPA’da araştırmacı olarak görev almakta ve tarım-gıda alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Kayıt için: http://shorturl.at/bgkt3
- Gıda Krizinin Politik Ekonomisi: Yeni Köylülük Gıda Krizine Çözüm Olur mu?
Candan Türkkan / 23 Kasım 2022, Çarşamba 15.30
Özyeğin Üniversitesi LOAF LAB bünyesinde yürütülen Türkiye’de Tarımsal Dönüşümler ve Yeni Köylülük araştırması dahilinde gıda krizini meydana getiren siyasi iktisadi dinamiklerin kırda açtığı yarılmalarla ortaya çıkmaya başlayan yeni tarımsal aktörler olarak ‘yeni köylüler’ ele alınacak ve bu grubun tarımda ve gıda sisteminde yarattığı dönüşümler incelenecektir. Agro-ekolojik kaidelerle üretim yapan, kentten kıra göç hikayelerini ve tarımsal üretim süreçlerini dijital mecralara yaslanarak ve kent ekonomisi dahilinde edindikleri kabiliyetlerle başarılı satış-pazarlama-markalaştırma araçlarına dönüştürebilen yeni köylülerin, gıda krizine yol açan dinamiklere karşı orta ve/ya uzun vadede çözüm oluşturup oluşturamayacakları tartışılacaktır.
- Gıda Krizinin Politik Ekolojisi: Krizin Çözümünde Alternatif Stratejiler
Cemil Yıldızcan & Aybala Ertekin / Aralık 2022
Galatasaray Üniversitesi bünyesinde yürütülen proje verilerinden hareketle, gıda sorununa cevap olma kapasitesi taşıyan kent ölçekli alternatif ekonomiler ve sosyal dayanışma ekonomileri üzerine odaklanacaktır. Devlet mekanizmasının fonksiyonel olarak işlevsiz kaldığı noktalarda ortaya çıkan ve yeni bir etkinlik alanında çözüm odaklı pratikler geliştiren yerel bazlı dayanışma temelli ve toplumsal tabanlı örgüt ve oluşumların, gıda sorununu çözmek adına bir alternatif olup olmayacağı sorusu üzerinden hangi aktörlerin ve ekonomik ilişkilenme biçimlerinin ortaya çıktığı tartışacaktır.